Megfutamodtak a fideszes képviselők és nemzeti parki igazgatók

A Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) debreceni igazgatósága előtt tüntetnek csütörtökön az állataikkal azok a gazdák, akik egyetlen négyzetmétert sem nyertek az állami földbérlet-pályázatokon. Ez arra is válasz, hogy szerdán délelőtt az utolsó pillanatban mondták le részvételüket a fideszes "vendégek" és képviselők, valamint a HNP igazgatója az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ellenőrző albizottságának ülése előtt. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) megbízott elnöke még ennyi fáradságot sem vett magának, egyszerűen csak nem ment el a kétes állami földbérlet-pályázatokkal foglalkozó albizottsági meghallgatásra. 

A fő téma a HNP területén történt kétes pályázati döntések tisztázása lett volna, de végül csak Bitay Márton Örs, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára jelent meg az albizottsági ülésből vitává alakult találkozón. A hallgatóság soraiban néhány olyan gazda is megjelent, akik a pályázati döntések miatt elveszítették a legelőiket és szeptember 1-jétől már nem tudják etetni az állataikat.

A határozatképtelenné vált albizottsági ülésen az MSZP-s Harangozó Gábor, az albizottság elnöke, Lengyel Szilvia LMP-s szakpolitikus és Gőgös Zoltán az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke kifogásolták, hogy a HNP, de más nemzeti parkokban is, az évtizedek óta legeltető gazdák közül sokan nem nyertek egy négyzetméter területet sem, de a pályázat meghirdetését követően alakult kft-k tulajdonosai igen. Gőgös Zoltán emellett a HNP igazgatóságán megkapott jegyzőkönyvek alapján több szabálytalanságra is fölhívta a figyelmet. A szakpolitikusok a pályázat jelenlegi rendszerét bírálták és annak felfüggesztését, átalakítását követelték. Bitay Márton Örs válaszában kifejtette,egy-egy megpályáztatott birtoktestre általában 4-5-szörös volt a túljelentkezés, de volt olyan eset is, amikor 37-szeres. Ahol szabálytalanság gyanúja merül fel, kivizsgálják, és ha a gyanú beigazolódik, szankciók következnek, végső soron a földet is elvehetik a korábbi nyertestől - közölte az államtitkár.

Közvetve Bitay elismerte, hogy nagy baj van a hortobágyi pályázatokkal, mert azzal hárította a kritikákat, hogy Orbán Viktor vizsgálatot rendelt el.

Igazán akkor izzott föl a légkör, amikor az államtitkár azt állította, a szocialista kormányzati ciklus vége felé 30 "ügyfélnek" hosszabbították meg pályáztatás nélkül - 45 ezer hektárra - az állami tulajdonú földek haszonbérleti szerződését.

Gőgös Zoltán, aki a korábbi periódusban volt az agrártárca államtitkára, kijelentette, voltak pályázatok és erről megvan a dokumentáció az NFA-nál. Szerinte a vita eldönthető, ha az NFA-nál található dokumentumokat nyilvánosságra hozzák. Abban az esetben, ha Bitay Márton Örs nem tudja dokumentumokkal igazolni állításait, a bizottság alelnöke rágalmazási pert indít ellene.

Bihari Tamás


Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 12.
Cikk forrása

2014. február

© 2013 Kié legyen a föld?