Bírálja a földtörvényt a Jobbik

A Jobbik szerint a magyar földtörvény lehetőséget ad a külföldieknek arra, hogy termőföldet vásároljanak Magyarországon. A párt bírálja a támogatási pénzek elosztásának rendszerét is, mert szerintük azt a gazdák kis része veheti igénybe. A párt február 8-án Félegyházán, a Nagyszőlő úti Gazdakörben tartott lakossági fórumot, ahol Morvai Krisztina független Európai Parlamenti képviselő is bírálta a földtörvényt.

A termőföld védelméről komoly vita alakult ki a kormánypártok és az ellenzék között. 2014 májusában lejár a külföldiek földvásárlására vonatkozó moratórium, a földtörvény értelmében csak azok a természetes személyek vásárolhatnak termőföldet, akik legalább három éve életvitelszerűen foglalkoznak mezőgazdasággal. A leendő tulajdonosoknak Magyarországon bejegyzett állandó telephellyel, lakcímmel is rendelkezniük kell, de kritérium az is, hogy az eladásra felkínált termőföld húsz kilométeres körzetében kell lakniuk.

Morvai Krisztina független Európai Parlamenti képviselő is részt vett azon a félegyházi lakossági fórumon, amelynek a mezőgazdaság volt a témája. Morvai Krisztina élesen bírálta a törvényt, mert szerinte az Európai Unió tagállamainak lakosait nem zárja ki az állam a földvásárlás lehetőségéből.

A Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje szerint sem védi meg a törvény a hazai termőföldet az európai uniós állampolgároktól. Kollár László elmondta, a telephelyfejlesztésre igénybe vehető agrártámogatások kilencven százalékát a földtulajdonosok mindössze hét százaléka kapta. Véleménye szerint a nagytőke érdekeit képviseli a földtörvény.

A magyar földtörvényt nemcsak az ellenzék bírálja, legutóbb Ausztria az uniós agrárminiszteri tanács ülésére napirendként javasolta a törvény tárgyalását, amit sérelmesnek tartanak, ezt a kezdeményezést azonban február elején visszavonták. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter akkor az MTI megkeresésére úgy reagált, az osztrák gazdák továbbra sem legalizálhatják tulajdonként az általuk művelt magyarországi földterületeket, erre sem a régi, sem az új földtörvény nem ad lehetőséget.

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 11.
Cikk forrása

2014. február

© 2013 Kié legyen a föld?