Nézőpont: Nyakkendős "parasztok...

Forrás: gettyimages.com/
Forrás: gettyimages.com/

Ha már maga Orbán Viktor is úgy gondolja, hogy ideje törvényességi szempontból átnézetnie a hortobágyi földhaszonbérleti szerződéseket, illetve a megkötésük körülményeit, majdnem biztosak lehetünk benne, hogy politikailag "békeidőkben" talán még vállalható, egy választási kampányban azonban nyilvánvalóan vállalhatatlan ügyeskedések (is) fellelhetőek a háttérben. Petneházi Attila jegyzete.

Nem kell ahhoz kormányfőnek lenni, hogy az ember józan paraszti ésszel belássa: a nemzetgazdaság érdekeivel legalábbis szembemegy minden olyan döntés, ami a hortobágyi pusztában békésen legelésző huszonkétezer juh vagy másfélezer húsmarha alól egyetlen tollvonással kirántja a (gyep)szőnyeget.

Ha a földhaszonbérleti pályázatokon vesztes gazdáktól hallott rémtörténeteknek csak a töredéke igaz, akkor bizony itt már nem ügyekről, hanem bűnügyekről beszélhetünk. Nem akarom elvenni a hatóságok kenyerét, de az azért nagyon nem szokványos, hogy messziről jött emberek üresen álló, már ránézésre sem lakható épületekbe jelentkeznek be (persze, csak papíron), miként az sem, hogy ugyanazt a nyolc-tíz marhát valakik teherautón utaztassák éppen abba a faluba, ahol átmenetileg szükség van a szegény párákra (hogy mégse csak papíron...)

Ha egy állami földterületet (a bérleti szerződés lejárta után) másik állattartó kap meg, abban nincs semmi kivetnivaló. Attól viszont igenis kinyílik a bicska az ember zsebében, ha az újdonsült bérlő azzal kopogtat be hozzá, hogy neki állatai ugyan nincsenek, de van az a pénz, amiért a továbbiakban is szívesen átengedi neki a legeltetés jogát a saját legelőjén"

Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 01.
Cikk forrása

2014. február

© 2013 Kié legyen a föld?