Lekerült a napirendről a magyar földtörvény

A helyes irányba tett lépésként értékelte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, hogy Ausztria visszavonta az unió agrárminiszteri tanácsának (Agrifish) ülésére tett, a magyar földügyekkel kapcsolatos napirendi javaslatát.

mezőgazdaság 121129

Fazekas Sándor tudomása szerint Ausztria az uniós miniszterek halászati és agrártanácsa következő ülésére soron kívüli vagy egyéb napirendi pontként javasolta, hogy tárgyalják meg a számára sérelmesnek ítélt magyar földügyekkel kapcsolatos kérdéskört, majd ezt a javaslatot visszavonta szerda délelőtt. "Nekem mindig az volt az álláspontom, hogy nincs ilyen hatásköre az agrárminiszterek tanácsának" - jelezte Fazekas Sándor.


A vidékfejlesztési miniszter leszögezte: a javaslat visszavonását helyesnek tartja, ugyanakkor más változást az ügyben nem lát. Az MTI kérdésére hozzáfűzte: még most sem tartja időszerűnek, hogy találkozzon osztrák kollégájával. "Nem aktuális, hogy tárgyaljunk" - fogalmazott.


A miniszter kijelentette: az osztrák gazdák továbbra sem legalizálhatják tulajdonként az általuk művelt magyarországi földterületeket, erre sem a régi, sem az új földtörvény nem ad lehetőséget. Az illegális földtulajdont nem lehet legalizálni, mivel ezek zsebszerződéses ügyletek haszonélvezettel, amelyben valaki pénzt fizet azért, hogy tulajdonjog-közeli állapotba kerüljön - mondta.


De más "zsebszerződés-típusokkal" sem lehet a jövőben senki termőföld-tulajdonos Magyarországon. Ebben az ügyben ugyanis rengeteg variáció van, de egyiket sem lehet legalizálni - szögezte le Fazekas Sándor.Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 05.
Cikk forrása

2014. február

© 2013 Kié legyen a föld?