Greenpeace Kishantosért és a fenntartható mezőgazdaságért

Greenpeace Kishantosért és a fenntartható mezőgazdaságért

Országos előadás-sorozatra indul a Greenpeace, hogy minél több vidéken élő emberrel, közösséggel ismertesse meg Kishantos sorsát, és annak védelmére mozgósítson. Az első állomás Nyíregyháza, ahol 2014. február 13-án, csütörtökön 17 órakor tart előadást a Móricz Zsigmond Könyvtárban Kishantosról, a fenntartható mezőgazdaságról, és a helyi közösségek fontosságáról.


A Greenpeace elkötelezetten harcol a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ 21 éve vegyszermentesen kezelt földjeinek megmaradásáért, mert számunkra ez a fenntartható mezőgazdaság mintapéldája. Ebben az Európában is egyedülálló szervezetben minden olyan érték megtalálható, ami az életképes, egészséges jövőnk biztosításának feltétele: helyi közösségi kezdeményezés alapján indult, vegyszermentes termelésével biztosítja az egészséges táplálékunkat, és védi termékeny talajainkat, vizeinket, levegőnket, az élővilágot, a biológiai sokféleséget. Mindemellett munkahelyet biztosít sokaknak, mivel vegyszerek helyett emberi munkaerőt használ. Az ilyen típusú biogazdaságok tényleges támogatására, és minél szélesebb körű elterjesztésére van szüksége Magyarországnak.


A Greenpeace három szinten harcol a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ megmentéséért:


1. Ügyvédünkkel, szakértőinkkel jogi segítséget adunk a Kishantosi Vidékfejlesztési Központnak ahhoz, hogy a törvénytelenségek ellen fel tudjon lépni. A Greenpeace 2014. február 7-én feljelentést tett az állami vagyon hűtlen kezelésének alapos gyanúja miatt.


2. 24 órás őrjárattal több hónapja fizikailag is védjük a 452 hektáros területet, nehogy az új "nyertesek" esetlegesen tönkretegyék, és elveszítse Bio Suisse minősítését.


3. Kishantos értékeiről, az érte folyó küzdelem állomásairól folyamatosan tájékoztatjuk, és megvédésére mozgósítjuk a közvéleményt. Eddig 340 civil szervezet és közel 23.000 magánszemély csatlakozott Kishantos védelmében indított mozgalmunkhoz a www. kishantosert.hu oldalon.


A Greenpeace célja, hogy segítse a vegyszermentes biogazdálkodás szélesebb körű elterjesztését, amely a jelen rendkívül súlyos környezeti, egészségügyi és társadalmi problémáira is megoldást kínálna.


Az Országos előadás-sorozat első állomása Móricz Zsigmond Könyvtár, Nyíregyháza, Szabadság tér 2.
2013. február 13., csütörtök, 17:00...19:00


Előadók: Dr. Rodics Katalin, Greenpeace, regionális mezőgazdasági témafelelős
Tömöri Balázs, Greenpeace, mezőgazdasági témafelelős


A részvétel ingyenes.
A résztvevőknek kiadványainkat tartalmazó ajándékcsomaggal és egy vegyszermentes biotermékekből összeállított büfével kedveskedünk.


Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 12.
Cikk forrása

2014. február

© 2013 Kié legyen a föld?