Hortobágyi földmutyi csoda: 200 hektárt nyert a kiírás után bejegyzett cég

Hortobágyi földmutyi csoda: 200 hektárt nyert a kiírás után bejegyzett cég

A hortobágyi földbérletpályázaton kétszáz hektárt nyert egy cég, amelyet csak a pályázat kiírása után két héttel jegyeztek be. Kérdés, hogy a döntéshozók a pontozáskor miért nem vették figyelembe ezt a hosszúnak nem tekinthető szakmai múltat.


A hortobágyi földbérletpályázat egyes vesztesei hívták föl a népszabadság figyelmét arra a cégre, amely a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) által kiírt pályázaton furcsa módon úgy volt képes mintegy kétszáz hektárt nyerni, hogy csak a kiírás után két héttel jegyezték be. A szóban forgó cég a nádudvari székhelyű Hortobágyi Szikes-Mező Kft., amelyet a cégkivonata szerint 2013. október 10-én jegyeztek be. Csakhogy a földbérletpályázatot a HNP 2013. szept. 26-án írta ki. A kft. tulajdonosa egy hajdúszoboszlói férfi, aki a cég székhelyeként egy nádudvari címet jelölt meg, ám a cégkivonat szerint a kft. központi ügyintézésének helyét a tulajdonos hajdúszoboszlói lakcímére helyezték át idén januárban.


A HNP január közepén tette közzé a nyertesek listáját, amely szerint a különösen rövid múltra visszatekintő Hortobágyi-Szikes Mező Kft. 203 hektár földet nyert 980 aranykorona értékben, s ezért a területért évente 1 millió 250 ezer forint bérleti díjat kell fizetnie. Ez a cég nádudvari gazdák elől nyert el földet, olyanok elől, akik valóban Nádudvaron élnek, és a tevékenységüket nem a pályázat kiírása után kezdték meg. A panaszosok szerint ez nem fér össze azzal a kormányzati ígérettel, hogy a helyben élő, komoly szakmai tapasztalattal rendelkező gazdákat előnyben részesítik a pontozáskor.


Mint a nol.hu beszámolt róla, a HNP nemrégiben nyilvánosságra került listája hatalmas botrányt kavart. A bihari gazdáknál alaposan kiverte a biztosítékot, mert vannak olyan nyertesek, akik életvitelszerűen nem a pályázatban megadott lakcímen élnek, így a helyi gazdálkodók elestek a nekik ígért földektől. Elvesztette a legelőjét az a balmazújvárosi Tóth József, aki huszonnégy éve működteti tejtermeléssel foglalkozó családi gazdaságát, a családtagjaival együtt dolgozik, hét alkalmazottja van. Csaknem ötszáz darab Holstein-fríz és magyartarka tehenet tart, de nem tudja, hogy az állatokat ezek után hova fogja tenni.


A csalódott gazdálkodók múlt pénteken forgalomlassító demonstrációt tartottak Berettyóújfalu határában a 42-es főúton. Az ügy pikantériája, hogy a nyertesek állítólag "ellentüntetésre" készülnek: úgy tudjuk, hogy ma Tiszafüred határában, a Patkós Csárda mellett kívánnak demonstrálni a HNP döntése mellett- írta ma a nol.hu.


Ha Fazekas Sándor nem ment a tiltakozó gazdákhoz, hát a gazdák képviselője kereste meg őt poharazgatás közben.
Kamera láttán halk szavú lett a miniszter


Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 02. 03.
Cikk forrása

2014. február

© 2013 Kié legyen a föld?