Mezőgazdasági céget alapít a Főkefe

Mezőgazdasági leányvállalatot alapít a Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft., miután a tulajdonosi jogot gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. igazgatósága hozzájárult a kérelméhez, az Agro Rehab Kht. 2015-18 végére várhatóan 180 megváltozott munkaképességű szakembert foglalkoztat majd a 250 fős összlétszámból - közölte a Főkefe az MTI-vel csütörtökön.

Az állami tulajdonú Főkefe túlnyomórészt ipari tevékenységet folytat, ám a cég 2011 óta mezőgazdasági üzemágazatot is működtet. A 2013-as földforgalmi törvény rendelkezései szerint azonban az új, ígéretesen fejlődő tevékenységet jelen formában nem folytathatná. A jogszabály szerint ugyanis bérleti és használati jog csak azt a jogi személyt illeti meg, amelynek fő tevékenysége a mezőgazdasági termelés, székhelye és üzemközpontjai pedig az adott földrészlet közelében vannak. Mindemellett a támogatási rendszer kínálta pénzügyi forrásokhoz való hozzáférés is azt indokolja, hogy a Főkefe holdingszerű kezelésében létrejöjjön az Agro Rehab Kht., amely így már önálló jogi személynek minősül - írták.


A tájékoztatás szerint a közhasznú társaság így már jogosult a pályázatok nyújtotta lehetőségek igénybevételére, számításaik szerint 2015 és 2018 között 14 millió forint is lehet a leányvállalat bevétele a használt földek után. Az új cég kapcsolódhat a környezet minőségének javításával összefüggő pályázatokhoz is, részt vehet a termelőágazatra kiírt fejlesztési pályázatokon, és forgóeszköz-hitelt vehet igénybe.


A közlemény idézi Márton Pétert, az MNV vezérigazgatóját, aki elmondta: az Agro Rehab létrejöttével egyre több térségben vállalhat integrátori szerepet a megváltozott munkaképességű dolgozók és a tartósan munkanélküliek mezőgazdasági foglalkoztatásában és képzésében.


A tájékoztatás szerint az Agro Rehab megörökli a Főkefe eddigi mezőgazdasági tevékenységének helyszíneit, így a karácsondi telephelyet, továbbá a tomajmonostorai és a martfűi telepeket, 2015-től pedig már Kenderesen is foglalkoztat a cég. A Heves megyei Karácsondon a Ferences Rendtartománytól haszonkölcsönbe vett Autista Majorság öt hektárján mintaszerű szántóföldi kertészet, növényházi zöldségtermesztés és - HCCP minősítésű helyi üzemben -zöldségfeldolgozás folyik, és a telephely megszerezte nemrég az igen különleges, nehezen megszerezhető "Kedassia" minősítő társaság kóser termék bizonyítványát.


A kóser termékek nagyobb árbevételt ígérnek, a kísérleti gyártás során jelenleg két tonna savanyú káposztát érlelnek londoni, antwerpeni, bécsi és budapesti kóser áruházakba. A majorságban 12 autista és 25 egyéb megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztat a cég - mondta a közlemény szerint Szabó György, a Főkefe ügyvezetője.


Dobszay Benedek szerzetes, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rend tartományfőnöke szerint döntésük nyomán három éve került az állami nagyvállalathoz haszonkölcsönbe az addig gyöngyösi Autista Segítő Központhoz tartozó karácsondi Autista Majorság öt hektárja. A Főkefe tovább foglalkoztatja az itt mezőgazdasági munkát végző autistákat. Tomajmonostorán három, Martfűn az önkormányzattól bérelt területen folyik szántóföldi gazdálkodás. A beruházási tervnek lényeges elemei a jövőbeni fejlesztési tervek is, mint a kenderesi gazdaság, illetve a Martfű telephely felszerelése fóliákkal, gépekkel és egyéb infrastruktúrával - olvasható a közleményben.







Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 05. 22.
Cikk forrása

2014. május

© 2013 Kié legyen a föld?