Kishantos - Vesztett az állam




Törvényt sértett a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) a kishantosi földek pályáztatásakor 2013-ban, valamint a Kishantosi Vidékfejlesztési Központnak volt igaza, amikor pert indított az általa egykor bérelt állami földekre kiírt pályázatok elbírálása ügyében.


A Kúria ugyanis helybenhagyta a másodfokú bíróság döntését, amelyben megsemmisítette a Nemzeti Földalapkezelőnek a Mező Vidék Bt.-vel megkötött szerződését. A Kúria mai döntését megelőzően 2015. június 17-én a másodfokú bíróság döntött arról is, hogy az NFA pályázati kiírásának és elbírálásának jogszerűségét vizsgálnia kell a bíróságnak, és ezért ezt az ügyet visszautalta első fokra. Az NFA és a Mező Vidék Bt. azonban nem fogadta el a jogerős ítéletet a szerződés megsemmisítéséről, és a Kúriához fordult. A Kúria döntésével helybenhagyta a 2015-ben hozott másodfokú ítéletét. Kishantos tehát győzött.


A Greenpeace álláspontja szerint az ítélet precedensértékű: azt mutatja, hogy a bíróságok ténylegesen számon kérhetik a NFA-n a jogszabályok betartását.








Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 04. 12.
Cikk forrása

© 2013 Kié legyen a föld?