HARANGOZÓ: A KABINET CSAK SZÓBAN TÁMOGATJA AZ ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁSOKAT

Az MSZP és az LMP is elfogadhatatlannak tartja a kishantosi biogazdálkodás megszüntetését.


Erről Harangozó Gábor, az Országgyűlés mezőgazdasági ellenőrző albizottságának szocialista elnöke és Lengyel Szilvia, LMP-s képviselő beszéltek az albizottság szerdára összehívott, de határozatképtelenség miatt elmaradt budapesti ülését követően újságíróknak.

Lengyel Szilvia elmondta, november 8-án kezdeményezte az ellenőrző albizottság összehívását. A testület reggelre meghirdetett ülésén azonban a kormánypárti képviselők nem jelentek meg, így a bizottság határozatképtelenség miatt nem tudta megkezdeni ülését. A kormány nevében Bitay Márton állami földprogramért felelős államtitkár jelent meg, aki a testület határozatképtelenné válását követően távozott - fejtette ki az LMP-s politikus, hozzátéve: a jelenlévő ellenzéki képviselők és civil érdekvédők az ülés határozatképtelensége ellenére, meghallgatták a kishantosi gazdálkodók beszámolóját.

Harangozó Gábor kiemelte: a kormánypártok viselkedése jól mutatja, hogy bár a kabinet szóban az ökológiai gazdálkodásokat támogatja, a valóságban azonban éppen ennek ellenkezőjét teszi a földbérlet-pályázatokkal.

A szocialista képviselő a kishantosi gazdálkodás megszüntetése mellett azért is bírálta a kormányt, mert a gazdák a kabinet ígéretei ellenére, még mindig nem kapták meg a terület alapú támogatásokat. A szocialista képviselő szólt a Bükki Nemzeti Park ügyéről is, amelyben szerinte Kishantoshoz hasonlóan, visszaélések történtek a földbérletpályázatoknál.

Székely László ombudsman és helyettese, Szabó Marcel a vidékfejlesztési minisztert korábban intézkedési terv kidolgozására kérte a kishantosi biogazdálkodás eredményeinek megőrzése érdekében. Szerintük ugyanis az itt évtizedek alatt létrejött környezeti értékek méltók az alkotmányos szintű védelemre.Cikk megjelenésének dátuma: 2013. 12. 18.
Cikk forrása

Régebbi hírek

© 2013 Kié legyen a föld?