Kormány közeli források megerősítették a Magyar Nemzetnek, hogy az osztrák mezőgazdasági miniszter levélben kereste meg magyar kollégáját az új földtörvény miatt. A lap úgy tudja, a kabinet olyannyira komolyan veszi a kérdést, hogy a hétfői ülésén is napirendjére tűzheti a felvetéseket annak érdekében, hogy a majdani magyar válasz egyértelműen tükrözhesse a kormányzati álláspontot.

Így védik az osztrákok a földjüket
Bár uniós alapjog biztosítaná, Ausztriában szinte lehetetlen a földvásárlás külföldiként. Az osztrákok jogszabályok tömkelegével védik földjeiket a vásárlóktól. Ezzel szemben Magyarországon több, határ menti településen is a külföldiek uralják a birtokok többségét. A Célpont stábja több osztrák nevet is talált a tulajdoni lapokon.

Meglepő az újabb megkeresés a részükről

Egyébként az osztrákok a hazai termőföldről szóló jogszabályokkal kapcsolatban már többször is egyértelmű tájékoztatást kaptak, így a mostani megkeresés eléggé meglepő.

Andrä Rupprechter osztrák mezőgazdasági miniszter Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek írt levelében kifogásolta, hogy jövő május 1-jétől érvényét veszti a magyar szántóföldek külföldiek által törvényesen megszerzett használati joga - erről számolt be az MTI. A jogszabály azonban ilyen előírást nem tartalmaz.

A hírügynökség szerint az osztrák tárcavezető az Ö1 közszolgálati televízió szombat reggeli műsorában számolt be arról, hogy szerinte a magyar rendelkezés olyan osztrák parasztokat is érint, akik minden szabályt betartva előre fizettek. A hírből nem derül ki, pontosan mely rendelkezésre utalt, ám hazánk már többször is egyértelművé tette, a törvény nem visszamenőleges, és az unióban már több országban alkalmazott, s ez idáig nem kifogásolt kritériumrendszert tartalmaz.

Nyugati szomszédunk sajtón keresztüli üzengetése is arra enged következtetni, hogy nem találnak érdemi támadási felületet az új földforgalmi törvénnyel kapcsolatban. Az Ö1 beszámolója szerint az is szerepel a levélben, hogy az osztrák miniszter szükség esetén az európai testületeket is bevonná az ügybe, amelyhez Werner Faymann szövetségi kancellár és Sebastian Kurz külügyminiszter támogatását is kérte. Az aggodalmat egyébként feltételezhetően az váltotta ki, hogy az új jogszabály jövő évi életbelépésével lehetetlenné válik a külföldiek termőföldvásárlását tiltó jogszabályok megkerülésével megkötött, úgynevezett zseb- szerződések életbe léptetése. Jelenleg mintegy kétszáz osztrák gazdálkodik magyar földeken, de hogy közülük hányat érint az új szabály, az még kiderítésre vár - írta az APA osztrák hírügynökség.

Magyarország korábban már egyértelműen leszögezte: hazánk jogállam, így azoknak, akik betartják a törvényeket, nincs félnivalójuk, az ország területén szerzett tulajdonhoz fűződő jogukat maximálisan biztosítják, de alapvető jogelv, hogy senki sem legalizálhat törvénytelenül szerzett tulajdont. A büntető törvénykönyv idén életbe lépett egyik módosítása értelmében egyébként akár öt év börtönt is kaphat, aki jogellenes úton segédkezett külföldieknek átjátszani magyar termőföldet.

Tízszer annyian jutnak földhöz

A kormány célja, hogy ez év végéig az összes szerződés létrejöjjön a Földet a gazdáknak program keretében meghirdetett 250 ezer hektár állami terület bérbe adására " mondta Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára korábban Pécsett. Anemrég elfogadott módosítások pedig arra adnak garanciát, hogy nagybirtokosok és földbiznisz helyett a valódi gazdálkodók jussanak egészséges méretű földbirtokokhoz.