FM: az Alkotmánybíróság elismerte a földbizottságok létjogosultságát

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői határozatában elismerte a földbizottságok létjogosultságát, amit eddig sokan megkérdőjeleztek, ez az elismerés fontos lépés - mondta Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közigazgatási államtitkára az MTI megkeresésére hétfőn.

Az Alkotmánybíróság hétfői nyilvánosan kihirdetett határozatával megsemmisítette a földbizottságok állásfoglalásainak felülbírálhatóságára vonatkozó egyes korlátozó rendelkezéseket.


Simon Attila István felhívta a figyelmet arra, hogy több fontos mondatot is tartalmaz az Ab határozata, amely deklarálja: van az a jogkör, amely alapján korlátozható a tulajdonjog a tulajdonváltásnál, és ez a jogkör a földbizottságokra van ruházva.


A negatív döntésekről az államtitkárnak az volt a véleménye, hogy ezek eljárásjogi, technikai döntések. Ezeket "tiszteletben fogunk tartani, és ennek megfelelően fogjuk a szükséges jogi lépéseket megtenni" - jelentette ki Simon Attila István.


Az eredeti kormányzati jogalkotói szándék ugyanis nem a jogkorlátozásra irányult, hanem szerettek volna egy "relatíve operatív, gyors ügymenetet biztosítani" - tette hozzá. Úgy vélte, ennek hiányában az eljárás lassabbá és költségesebbé válik, de  megfogalmazása szerint "ez a demokrácia ára".


Az államtitkár jelezte: az Alkotmánybíróság által előírtak szerint alakítják át majd az eljárásrendet és magát a törvényt is. A jogalkotó azonban szeretné elérni azt, hogy a folyamat ne legyen túl nehézkes, mert érkezett már olyan kritika, hogy a föld adásvétele nagyon lassú. Simon Attila István jelezte: az Ab hétfői döntései nem gyorsítják majd az adásvételi eljárásokat.Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 05. 31.
Cikk forrása

© 2013 Kié legyen a föld?