Jelentős kárt okoznak az államnak és a helyi közösségeknek az állami földek pályázatai

Jelentős kárt okoznak az államnak és a helyi közösségeknek az állami földek pályázatai

A VI. Ángyán jelentésből az is megállapítható, hogy a pályázati kiírás szélesre tárta a kapukat a tisztességtelen magatartás, a visszaélések előtt, és lényegében színlelt pályáztatás folyt. Még is nyerhetett, aki nem is pályázhatott volna. Nyílt levélben fordul minden közjogi méltósághoz az Élőlánc Magyarországért.


A VI. Ángyán jelentésből megállapítható, hogy az állami földekre kiírt pályázatokon túlnyomó részben nem helyi gazdálkodó családok nyertek. A bérleti díjat ugyanakkor gazdálkodó családok teherbíró képességéhez igazítva állapították meg. Ez a kedvezmény így nem a közösség érdekeit szolgálja, hanem magánvagyonokat gyarapít, ami egyértelműen kárt okoz a Magyar Államnak és polgárainak.


Súlyosan károsították azokat a helyi közösségeket is, ahol a település közigazgatási területéhez tartozó földeket nem a településen élőkhöz kerültek. Ezeket a településeket megfosztották a földek 20 év alatt befolyó jövedelmétől, a földhöz kapcsolódó EU-s támogatásoktól, és a jövedelem után befolyó adótól - vagyis a megélhetés forrásától, és a föld jövedelméből létrejövő gazdasági fejlődés esélyétől.


A VI. Ángyán jelentésből az is megállapítható, hogy a pályázati kiírás szélesre tárta a kapukat a tisztességtelen magatartás, a visszaélések előtt, és lényegében színlelt pályáztatás folyt. Még is nyerhetett, aki nem is pályázhatott volna.


Az Élőlánc arra is felhívja a közjogi méltóságok, valamint a jelen és jövő magyar nemzedékek figyelmét, hogy nincs ma Magyarországon olyan intézmény, mely jogosult lenne érdemben és hatékonyan fellépni az állami földvagyon védelmében.Ugyanakkor kormányközeli forrásból származó információk szerint a kormányzat arra készül, hogy az állami földeket eladja az érdekkörébe tartozó „nyerteseknek”. Nem zárható ki, hogy ez még ezen a nyáron, tehát alig néhány hét múlva megtörténik.


Az Élőlánc Magyarországért követeli a felelősök azonnali távozását és felelősségre vonását. Követeli, hogy bankárok és jogászok helyett a földhöz értő, köztiszteletben álló, felelős vezetők kezébe kerüljön a magyar föld ügye!


Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 05. 31.
Cikk forrása

© 2013 Kié legyen a föld?