Elégtétel jár a kishantosi gazdaságnak

Jogerős ítélet szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium megsértette a Kishantosi Nonprofit Kft jóhírnévhez fűződő jogát.

Félrevezetett az államtitkár


A Kishantosi Nonprofit Kft közleményéből kiderül: a keddi másodfokú ítélet kimondja, hogy Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár félrevezette a magyar közvéleményt Kishantos ügyében. Az indoklás szerint Kishantosnak soha nem volt bérletidíj-elmaradása, nem igaz, hogy megkárosította az államot, és olyan fejlesztéseket sem vállalt, amit nem teljesített. A közlemény szerint a bíróság elégtétel adására kötelezte a minisztériumot.


Bedőlt a biogazdálkodás


Első fokon tavaly májusban ugyanezt a döntést hozta a Fővárosi Törvényszék. Ugyanaznap mondta ki a Székesfehérvári Járásbíróság, hogy a biogazdaság nem birtokolhatja többé a kishantosi termőföldeket, a terület az új bérlőké. A Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság Biosuisse minősítésű növényállományának elpusztítása 117 milliós kárt okozott - derül ki a gazdaság szerdai közleményükből.


Hatalmas felzúdulást váltott ki, hogy a kishantosiak hiába pályáztak az általuk 15 éve használt és speciálisan kezelt állami földekre, azokat mások nyerték el, így nem tudták folytatni a biogazdálkodást. A két döntésről az Origo korábbi cikkében olvashat részletesebben, a kishantosi biogazdaság jelentőségéről pedig itt találhat bővebb információt.


Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 05. 13.
Cikk forrása

© 2013 Kié legyen a föld?