74 ezer hektár termőföldet fiatal gazdák vásároltak meg

Az értékesített termőföld mintegy harmadát, több mint 74 ezer hektárt fiatal gazdák vásároltak meg a nyáron lezárult Földet a gazdáknak földértékesítési programban - mondta Bitay Márton Örs, az Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkár kedden Budapesten sajtótájékoztatón.


74 ezer hektár termőföldet fiatal gazdák vásároltak meg


Hozzátette: ez is mutatja, hogy a családi gazdaságok kerültek helyzetbe. A program a gazdák folyamatos támogatása mellett zajlott, az értékesítésre felkínált mintegy 250 ezer hektár 70 százalékát vásárolta meg mintegy 30 ezer földműves, a jogosultak harmada - ismertette. 
  

Az államtitkár közölte, a kormány hisz abban, hogy az agrárközéposztályt, a családi gazdaságokat meg lehet erősíteni a termőföldek tulajdonjogának árveréses értékesítésével, és hitelprogrammal támogatta azokat, akiknek nem volt megfelelő saját tőkéjük a vásárláshoz. Olyan hitellehetőséget dolgoztak ki, amely 20 évre biztosít mintegy 2 százalékos kamattal forrást a gazdák számára - tette hozzá.  
 

Bitay Márton Örs szerint beszédes, hogy ellenzéki képviselők nem nyújtottak be egy módosító javaslatot sem a programot lezáró törvényjavaslathoz. Az államtitkár szerint ez arra utal, hogy a program "mégiscsak teljes politikai támogatottságot élvez".
   

Az FM államtitkára elmondta, az árveréseken kialakult vételár bőven meghaladta mind a Központi Statisztikai Hivatal átlagárait, mind a banki értékbecslők által meghatározott árakat. A hitelfelvételkor pedig nem a piaci árat, hanem az árverésen kialakult tényleges vételárát vették alapul, így mindenki megfelelő mennyiségű pénzhez jutott hozzá - mutatott rá.   
 

Kitért arra is, hogy az értékesített birtoktestek 99 százaléka 150 hektár alatti, egy átlagos vásárló két, 30-40 hektár közötti ingatlant vásárolt.    


Az államtitkár elmondta, kedden döntött az Országgyűlés arról, hogy az árverésekből befolyt mintegy 270 milliárd forintot az államadósság csökkentésére fordítják.


Cikk megjelenésének dátuma: 2016. 10. 25.
Cikk forrása

© 2013 Kié legyen a föld?