Dél-amerikát vizionál Ángyán ötödik földviszony-elemzésében

Elkészült Ángyán József legújabb, az összes megyére kiterjedő jelentése az állami földek bérbeadásáról - írta a Népszabadság. A volt fideszes, jelenleg független országgyűlési képviselő szerint a rendszert a különféle érdekcsoportoknak juttatott területek aránytalan és igazságtalan elosztása, a családi gazdálkodók háttérbe szorítása jellemzi.


Ángyán József - korábbi megállapításait megerősítve - arra a következtetésre jutott, hogy sok nyertes pályázó jut kicsike földterületekhez, és kevés "nagykutya" osztozik a zsírosabb falatokon. A több mint háromszáz oldalas tanulmány az ország valamennyi megyéjét megvizsgálva térképezi fel, melyik régióban kik jutottak jelentős állami földekhez, és milyen, a kormányhoz vagy egyes tagjaihoz közel álló társaságok, személyek nyerték el a haszonbérleti pályázatok ...legzsírosabb falatjait....


A nyertesek rangsorát Felcsút vezeti, amelynek pályázói - Mészáros Lőrinc polgármester, családtagjai és cége, a Búzakalász 66 Kft. (1327 hektár), Flier János és családtagjai (319 hektár), Tóth Ádám (108 hektár), a Friedman család (87 hektár), Schubert László (42 hektár) és Szilágyi János (17 hektár) révén - 37 nyertes pályázattal 1900 hektár állami földterület húszéves bérleti jogát szerezték meg. A második helyen Karcag áll (idevalósi a vidékfejlesztési miniszter, Fazekas Sándor.), amelynek pályázói 33 nyertes pályázattal 1132 hektár állami földterülethez jutottak.


Baranyában a 296 földrészletből álló mintegy 8700 hektár megpályáztatott területből eddig 69 településen, összesen 95 bérleti egységen hirdettek eredményt. A legnagyobb nyertes Prettl Jánosnak, a Baranya megyei közgyűlés Fidesz...KDNP által delegált tagjának a családja. - írja Ángyán után a Népszabadság.


A folyamat a dél-amerikai típusú, kevés érdekeltség kezében lévő nagy latifundiumok által uralt birtokrendszer irányába mutat. "Ez szembemegy saját hagyományainkkal és az európai agrár- és vidékmodellel is. Ennek tragikus következményei lesznek a helyi közösségekre, a vidékre, annak népességeltartó és -megtartó képességére, de a városokat is súlyosan érintő, nemzetbiztonsági jelentőségű élelmezési és környezetbiztonságunkra is - összegezte tanulmányát Ángyán József.






Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 01. 03.
Cikk forrása

2014. január

© 2013 Kié legyen a föld?