50 ezer hektár somogyi föld külföldi kézen

Nem tetszik az osztrákoknak a magyar földtörvény, attól tartanak, hogy elvesztik a magyar földre megszerzett haszonélvezeti jogukat. Az Ausztria és Magyarország közti földvita következő fejezete lehet, amikor a magyar és az osztrák agrárminiszter tárgyalóasztalhoz ül, hogy tisztázzák a termőföld körüli kérdéseket. Becslések szerint a külföldiek mintegy három megyényi területen gazdálkodnak.


 A Somogy Televízió információi szerint, a megyében 50 ezer hektár lehet más nemzet szülöttének kezében. A magyar földre legálisan megszerzett haszonélvezeti jogot félti Andrä Rupprechter, osztrák földművelésügyi miniszter. Szerinte az új földtörvény májusi életbelépésével ez veszélybe kerülhet. Ezért kezdeményezett találkozót Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel.


 Szabó Tamás, megyei elnök, MAGOSZ:

- Megértem az osztrákok aggodalmát, egy biztos: nem hívtuk ide őket. Az osztrákoktól emlékezetem szerint soha semmi jót nem kaptunk most is valahogy így lehet ez a helyzet. Egyes merész vélemények szerint osztrák földbirtokosok Magyarországon hetszázer hektárnyi földet művelnek, további háromszázezer hektár termőföld brit, német, holland, olasz, francia és izraeli kézben van.


 Szabó Tamás, megyei elnök, MAGOSZ:

 - Becsléseink vannak, véleményem szerint egy 40-50 ezer hektár biztos a kezükön van vagy művelésben, vagy birtokolják is őket.


 A Somogy Televízió információi szerint 41 külföldi cég 23 ezer hektár, és 30 külföldi magánszemély további 6 ezer hektár termőföldet birtokol. Ám erről hivatalos forrásból származó információ a személyiségi jogok miatt nem került nyilvánosságra. A számadatok bizonytalanságát növeli, hogy sokan zsebszerződéssel jutottak a magyar termőföldhöz. Akár húsznál is több szerződéstípusról lehet szó. Egyike, épp az amikor a külföldi vásárló haszonélvezeti jogot, vagy bérbe kapta a földet, cserébe évtizedekre előre kifizette a bérleti díjat. Vagyis gyakorlatilag a termőföld értékét kifizette a külföldi vásárló.


Szabó Tamás, megyei elnök, MAGOSZ:

- Hogy ez jogos volt, vagy nem volt jogos az kérdés. Mert azért 2010 előtt történtek ezek a dolgok zömében. Ezt majd meg kell nézni. Az is kérdés, hogy visszamenőleg lehet -e ezen változtatni. Az biztos, hogy akinek csak haszonélvezeti joga van a földön, azt meg kell nézni, hogy ez miért van. Egy-egy ilyen ügylet esetében a vevő egy nagyobb összeget fizetett ki a tulajdonosnak - tette hozzá Szabó Tamás - , így egyelőre az is megválaszolatlan kérdés marad, hogy akkor úgymond ki a hunyó ilyen esetekben...!





Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 01. 09.
Cikk forrása

2014. január

© 2013 Kié legyen a föld?