Kurier: az osztrák parasztok aggódnak a magyar földtörvény miatt



A Kurier című bécsi lap Georg Gesellmann cikkét közölte A hazai parasztok a magyarországi kisajátítástól rettegnek címmel. A tervek szerint az osztrákok májustól elvesztik haszonbérleti jogukat Magyarországon. A miniszter interveniál.


Ha osztrákokról van szó, akik Magyarországon mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, akkor mind a szomszédos országban, mind idehaza fenik a késeket. Mert év vége óta szaporodnak a jelentések, hogy a külföldi parasztoknak Magyarországon aggódniuk kell a területeikért.


A kiváltó ok egy új magyarországi törvény. Ez kimondja, hogy a külföldiek 2014. május 1-jével elveszítik a mezőgazdasági területekre vonatkozó haszonbérleti szerződéseik érvényességét.


A levest már nagyon forrón eszik. Nemrég ugyanis Andrä Rupprechter mezőgazdasági miniszter (Osztrák Néppárt) bejelentette, hogy a magáévá teszi a problémát. Magyar kollégájához, Fazekas Sándorhoz intézett levélben már hangot adott "értetlenségének..., hogy a külföldiek által magyar földekre legálisan szerzett haszonbérleti jogok tavasztól érvényüket vesztik a tervek szerint. A parlamentben is fokozódik a nyomás: a Stronach-lista a minap Sebastian Kurz külügyminisztertől tudakolta, hogy mit akar tenni az ügyben.


Ernst Zimmerl, a budapesti osztrák nagykövetség mezőgazdasági attaséja számára mostanság nehéz idők járnak. Szerinte a magyar vezetés ebben az ügyben "bizonyosan nem korrekt módon jár el. A törvény esetében nemes egyszerűséggel kisajátításról van szó."


Zimmerl azonban még a miniszternek sem tudja megmondani, hogy hány személyt érint a fenyegető kisajátítás, mert nem tudja.


Mintegy 200 osztrákról van szó, akik mintegy 200 ezer hektár területen - a mezőgazdasági hasznosítású magyar földek mintegy 4 százalékán - gazdálkodik. A magyar hatóságok által idézett adatokat, miszerint az osztrákok nem kevesebb mint egymillió hektárt művelnek, a mezőgazdasági attasé nem akarja elhinni. "Ez egészen bizonyosan nem igaz." Az osztrák parasztszervezetek most igyekeznek pontosabb adatokat összeállítani. Már ki is küldték az érintetteknek a felhívást.


A konfliktusban azonban nem csupán haszonbérleti szerződésekről van szó. Nyomás alatt vannak azok a külföldi földtulajdonosok, akik nemzeti parkokban vásároltak területeket. Magyarország másfél éve törvényt fogadott el, amellyel a földtulajdonosokat felszólítják, hogy adják el a tulajdonukat. Ellenkező esetben ki fogják sajátítani. Ez egyaránt érinti a külföldieket és a magyarokat. Az első eljárások már folyamatban vannak.


Az ilyen módon fenyegetett osztrák földtulajdonosok elbizonytalanodtak, de a feszült helyzetben nem akarnak olajat önteni a tűzre. Az egyikük Günter Gelbmann Andauból. "Kis, illetve közepes üzemben" gazdálkodik Magyarországon, kevesebb mint 500 hektáron.


Kilenc éve alapított egy kft-t. A határhoz közel lévő földeken cukorrépát, búzát, árpát és kukoricát termel. A földet hivatalosan az apósától vette bérbe. Ennek ellenére szerepel a telekkönyvben: "Eddig még nem voltak nehézségeim, sem a községi önkormányzattal, sem a telekkönyvi hivatallal." Itt, Magyarországon minden "simán megy" - mondta a 41 éves gazdálkodó a Kurier kérdésére.


Azok a hazai parasztok azonban, akik nála erősebben aggódnak, nem akarnak a nyilvánosság elé lépni. Most kivárják, hogy mit ér el a politika a tárgyalásokon.



Az új törvény arra hivatott, hogy a magyar földet a magyaroknak biztosítsa


A magyar föld körül újra és újra akadtak feszültségek. A magyar kormány szemében szálka volt a külföldiek mezőgazdasági haszonbérlete. Magyarország 2014. május 1-jéig az EU moratóriumával meg tudta akadályozni  magyar földek eladását külföldieknek, ezért jön most az új földtörvény.


Ez kimondja, hogy csak azok a személyek vásárolhatnak vagy bérelhetnek Magyarországon termőföldet, akik főfoglalkozású gazdálkodók. A vásárlóknak és bérlőknek ezen kívül három éve Magyarországon kell élni, és adózott magyarországi jövedelmet kell igazolni. Az új törvénnyel úgymond megakadályozzák a földdel való spekulációt. Aki ugyanis földet vásárol, annak aktívan gyakorolni kell a hasznosítási jogot is. Ezt a helyi földbizottságoknak kell ellenőrizni, amelyek engedélyezték a mezőgazdasági területek megvásárlását.


Eddig sok befektető akadt, akik magyarországi strómanokkal, zsebszerződések révén mezőgazdasági területeket tudtak biztosítani maguknak. Egy magyar pénzt kap egy külföldi befektetőtől, hogy földet vásároljon vagy béreljen. A területet egy közös társasággal művelik. Ezt az eljárást a magyar kormány most ki akarja zárni az új törvénnyel.



Érvényüket vesztett haszonbérleti szerződések - Jogok a telekkönyvben


Az úgynevezett haszonélvezeti szerződések kötése 1994-től 2001-ig legális volt, és ezeket általában bizonyos számú évre, vagy egy természetes, vagy jogi személy élete vagy fennállása végéig szólóan kötötték. Ezeket a jogokat bevezették a magyar telekkönyvekbe is. Ehhez létezik a magyar Legfelső Bíróság egy 2010-ben kelt döntése, amelynek értelmében az ilyen szerződést legálisnak tekintik.




Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 01. 13.
Cikk forrása

2014. január

© 2013 Kié legyen a föld?