Megvizsgálják a hortobágyi földbérleti szerződéseket

Orbán Viktor kormányfő felkérésére a Kehi vizsgálja a Hortobágyi Nemzeti Parkot érintő földhaszonbérleti szerződéseket.

"A szerdai kormányülésen a miniszterelnök felkérte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi), hogy a Hortobágyi Nemzeti Parkot érintő földhaszonbérleti szerződéseket, valamint az azokkal kapcsolatos körülményeket vizsgálja meg arra vonatkozóan, hogy történtek-e szabálytalanságok, jogsértések" - közölte Giró-Szász András.

MSZP: Nem csak a hortobágyi földpályázatok gyanúsak

Az MSZP szerint a hortobágyihoz hasonló hibás döntések születtek több más földbérletpályázat során is, a szocialisták ezért azt követelik, hogy a helyzet tisztázásig ne kössenek szerződéseket a nyertesekkel.


Gőgös Zoltán, a szocialista párt agrárpolitikusa közleményében úgy reagált: örül, hogy a miniszterelnök "nagy nehezen belátta", tarthatatlan, ami a nemzeti parkok legelőivel történik, ám sajnálatos, hogy az ország más részein lezajlott "földmutyik" esetében "nem volt ennyire lelkes".


Mint írta, a hortobágyihoz hasonló hibás döntéseket tapasztaltak a Kőrös-Maros Nemzeti Parkban, valamint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Békés megyei döntéseinél, ahol szintén gyanús körülmények között dőltek el a pályázatok.
Az MSZP azt követeli, hogy a helyzet tisztázásáig - aminek része a helyi gazdálkodókkal történő megegyezés - ne kössenek meg egyetlen szerződést sem.


Gőgös Zoltán közölte: bár a földdel kapcsolatos visszaélések feltárása a választások után a "Mesterházy-kormány" feladata lesz, a Kehi-vizsgálat segítése érdekében nyilvánosságra hozza a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatójának írt levelét, amelyben konkrét hibákra hívta fel a figyelmet.


A szocialista párt egyúttal kezdeményezi az Országgyűlésben a mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottságának összehívását, hogy még a tavaszi parlamenti ülésszak alatt terítékre kerüljenek a "földmutyik".

Előzmény

Gőgös Zoltán a múlt héten sajtótájékoztatón követelte a hortobágyi legelők bérbeadásának leállítását, arra hivatkozva, hogy a pályázati kiírás nem veszi figyelembe a jelenlegi földhasználók érdekeit.








Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 01. 30.
Cikk forrása

2014. január

© 2013 Kié legyen a föld?