Földpályázat: öten vitték a fél határt

Dr. Ángyán József decemberi jelentése, valamint az azóta elbírált állami földpályázatok eredményei szerint öt Heves megyei gazda nyerte a területek több mint felét.

A Nemzeti Földalapkezelő (NFA), valamint a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága Heves megyében 2013. szeptember 1-jéig összesen 309 földrészletre, közel ötezer hektárra írt ki földbérleti pályázatot. Ezek közül mindössze 87 volt eredményes, sok eredménytelen, vagy visszavont. A legtöbb esetben viszont még nem hirdettek eredményt.

Ez derül ki tulajdonképpen dr. Ángyán József országgyűlési képviselő, korábbi államtitkár decemberi jelentéséből, illetve a most közölt adatokból. Az augusztusi pályázatok bírálatait csak múlt pénteken tették közzé, a szeptemberieket még nem közölték, míg az októberieket visszavonták. Az eredményes pályázatok eredményeként összesen 1955 hektárnyi szántót és legelőt osztottak ki, ezek több mint 27 ezer aranykoronát képviseltek.

Régi mondás, a föld azé, aki megműveli. Ezért szeetnének megyénkben is sokan állami földet bérelni. Képünk illusztráció. FOTÓ: ASRégi mondás, a föld azé, aki megműveli. Ezért szeetnének megyénkben is sokan állami földet bérelni. Képünk illusztráció. FOTÓ: AS

A sok visszavont pályázaton túl Ángyán József szerint az is igen feltűnő, hogy a megpályáztatott - főként földalapos kezelésű - terület több mint felén a határidők lejárta ellenére még nem hirdettek hivatalos eredményt. Ángyán szerint a tárca óvatosabb lett a döntések meghozatalával és közzétételével, hiszen az igazán nagy területek bérbe adása csak most következik. Időközben az augusztusi pályázat eredményét - Heves megyében 17 esetben - a Bükki Nemzeti Park kihirdette.

A szeptemberig eredményesen bérbe adott területek átlagos blokkmérete (vagyis az egy pályázattal elnyert terület nagysága) Heves megyében - 2,7 és 92,1 hektár között változva - pontosan 15,7 hektár. Egy pályázó, vagy érdekeltségi kör ugyanakkor több földdarab bérleti jogát is elnyerhette. Dr. Ángyán József - mivel a földalap nem készít ezzel összefüggő kimutatást, s az adatok társítását is nehezíti - stábjával maga jegyzett le összesítést. A legfrissebb adatokat mi tettük hozzá az ő összesítéseikhez.

A bérbe adott területek 55 százalékát Heves megyében öt nagy érdekeltség - Barna László Tenkről, Alexaiék (György és György Attila) Aldebrőről, valamint Karkus Jánosék (Karkus János, ifj. Karkus János és id. Karkus Jánosné) Besenyőtelekről, illetve a TOMI Mezőgazdasági Bt. (Tiszanána, tulajdonosa Tomesz Géza) és Fábián Imre (szintén Tiszanána) - hét-hét, hat, illetve egy-egy nyertes pályázattal szerezték meg. Ők az összes aranykorona értéknek 37 százalékát kapták meg.

A legnagyobb nyertes érdekeltségek közül Karkus János pályáztatás nélküli megbízási szerződéssel további két állami földrészletet bérel. Ezek összterülete és egyéb jellemzői nem is tudhatók, mert az NFA minderről semmilyen információt nem hoz nyilvánosságra. Ezen kívül persze azt sem tudni, mennyien nyújtottak be pályázatot a különböző földdarabokra.

Az öt érdekeltség az országos átlag (ez húsz hektár) tízszeresét nyerte, tehát összesen 1073 hektárnyi földterület bérleti jogához jutott hozzá, amelyek értéke 9100 aranykorona.

Az első körben elnyert 7700 aranykoronányi földek jó termőhelyi adottságokra (20 aranykorona hektáronként) utalnak, míg augusztusban zömmel legelőt nyertek az érintettek. A legtöbb földet a besenyőtelki Karkus család nyerte. Az ő gazdaságuk szeptemberig 112 hektárral, míg az augusztusi pályázat eredményeként további 192 hektárral, tehát összesen több mint 302 hektárral gyarapodott Átány, Dormánd, Erdőtelek és Sarud környékén. Ők jó (közel 20 aranykoronás) földminőségű, zömében szántó, illetve rét és legelő művelési ágú állami területet bérelhetnek a pályáztatási eljárás nyomán.

A második legtöbbet a tenki Barna László nyerte, ő Dormánd és Erdőtelek határában 183 hektárt, zömmel szántót bérelhet az elkövetkező húsz esztendőre. A szarvasmarhateleppel rendelkező vállalkozó a kiosztott területek aranykorona értékéből több mint 4000-rel részesedik.

Alexaiék gazdasága 132 hektárral bővült Aldebrőn, Demjénben, Kisnánán és Tófaluban, ezek egy része közepesnél gyengébb (15,8 aranykoronás) termőképességű szántó, rét, illetve legelő. Tiszanána környékén körülbelül száz hektárnyi lehelőt nyert el tartós bérletbe a Tomi Mezőgazdasági Bt., s ugyanott százkettőt Fábián Imre.

A besenyőtelki gazdálkodók az 50-100 hektáros kategóriában is jól szerepeltek, ennek köszönhetően Ragó Zsolt 80 (2000 aranykorona), Póczik Pál Kálmán (1200 aranykorona) pedig 73 hektár földet művelhet Dormánd, Átány, Erdőtelek és Mezőtárkány határában.

A skála másik végén a 20 hektár alatti terület bérleti jogához jutott húsz megyei érdekeltség található. Ők 24 nyertes pályázattal az aranykorona értéknek és a bérbe adott területnek is csupán kevesebb mint a tizedét tudták maguknak bérletként megszerezni. Ebben az alsó kategóriában egy pályázattal átlagosan 166 aranykorona értéket, illetve 8,9 hektárt nyertek az érintett gazdák. 

Csabdi és keresztesi lakos is nyert Hevesben

Dr. Ángyán József összegzése alapján a helyben gazdálkodó, s állami földre pályázó családok, közösségek a bérbe adott területeknek csupán alig egyharmadát tudták a saját településük földjeiből megszerezni, a többi részt viszont külső pályázók, érdekeltségek vitték el a helyi gazdaközösségek elől. A Csabdiba valósi Bagi György 40 hektárt bérel Nagyút, Tarnazsadány, Boconád vidékén, a mezőkeresztesi Deme András pedig 33-at Nagytálya és Maklár környékén. Hevesben a 38 település közül húsz faluban nem volt helyi nyertes, így félezer hektár került végül másokhoz. Erdőtelken 210, Ecséden 50 hektár állami területet adtak így bérbe.

Mezőnagymihály határán néhányan osztoznak

A BNPI a borsodi mezőségi területek nagy részén nem hirdetett még eredményt (szeptemberi pályázataik bírálati határidejét is megtoldották). A mezőkövesdi Hagyacki József összesen 622 hektár BNPI-s és NFA-s földet bérelhet ezután, a tiszaújvárosi Kanyok Attila 500, a geleji Demeter Péter pedig 466 hektár mezőnagymihályi nemzeti parkos földhöz jutott. Ott egy helybeli, Bogárdi Ferenc is kihasított még 300 hektárt, de rajta kívül volt nagy nyertes Igriciből (Pásztorné Jánosi Katalin, 250 hektár) és Mezőkövesdről (dr. Jakab József és fia, 176 hektár), valamint Tiszadorogmáról (ifj. Lapostyán Barnabás, 136 hektár).






Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 01. 23.
Cikk forrása

2014. január

© 2013 Kié legyen a föld?