A választásokig azonnal állítsák le a földek pályáztatását!

Több mint 1300 hektár állami földet nyert a hódmezővásárhelyi Gorzsai Mezőgazdasági Zrt., melynek a legnagyobb tulajdonosa Lázár János anyai nagybátyja. A cég, valamint az ellenőrzése alá tartozó korlátolt felelősségű társaságok az állami földbérletpályázatokon eddig 27 pályázatot nyertek. A helyi konkurens, amely Hódmezővásárhely egyik legnagyobb munkáltatója, a pályázatok nagy vesztese lehet - írja a hvg.hu. A Jobbik leállítaná a pályázatokat.


A legnagyobb gazdálkodó a Hódmezővásárhely környéki Földeákon az a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt., melynek fő tulajdonosa az államtitkár édesanyjának az unokatestvére, Gyapjas Károly. A zrt.-nek 2001 és 2012 júliusa között maga Lázár is az igazgatósági tagja volt, a vagyonnyilatkozatában szereplő, tulajdonában lévő földeket (kb. 40 ha) is a Gorzsai Zrt. műveli.


f


A cég az NFA honlapjára felkerült friss adatok szerint eredményesen szerepelt az állami földbérletpályázatokon. Az ellenőrzése alá tartozó érdekeltségek nyertes pályázataival együtt összesen 1362 hektár föld használati jogát nyerte el, 27 pályázaton. (A zrt. saját jogon 10 pályázattal 295 hektár földbérlethez jutott. De sikeresen pályázott a zrt. érdekeltségébe tartozó Gorzsai Takarmánytermelő Kft., amely 804 hektár földbérletét kapta meg 10 pályázaton, valamint a Gorzsai Paprikatermelő és Értékesítő Szövetkezet, amely 262 hektárral gyarapította a csoport által művelt birtokot, 7 nyertes pályázaton.) - olvasható a portálon.


Az érdekeltségek mind önálló jogi személyként pályáztak, így külön-külön egyikük "nyereménye" sem haladja meg a törvényben meghatározott 1200 hektáros plafont. A területeket Maroslele, Makó, Óföldeák, Földeák körzetében eddig is többségében a hódmezővásárhelyi - egyébként a 3076-os számú tanyát székhelyként megadó - agrárcsoport művelte. A helyieknek eszükbe sem jutott, hogy labdába rúghatnának.


Ángyán József V. földjelentéséből, amely 2013 szeptemberéig dolgozta fel az adatokat, még az derül ki, hogy a megyében a majd 20 ezer hektárnyi megpályáztatott földterületnek csak a töredékét, 1790 hektárt hirdettek eredményesnek. A most napvilágra került adatok azt mutatják, hogy csak a Gorzsai-csoport által vitt földek majd 1400 hektárt tesznek ki. A legutóbbi Ángyán jelentés szerint a "megyei bajnok" a Héjja Testvérek Kft. volt, amely szeptemberig 1172 hektár állami földre köthetett szerződést. Ők most újabb 6 pályázattal még 260 hektár földdel gyarapodtak, így a megyében a Gorzsai-érdekeltségek Héjjáékkal vannak "pariban" az eddig kihirdetett eredmények alapján.


Ahogy az Ángyán-jelentés is utalt rá, ahol van egy erős tőkés társaság, ott a pályázatokon a magángazdaságok nemigen rúgtak labdába. A Gorzsai eddig Maroslelén, Földeákon, Óföldeákon és Makón bérelt földeket, s Makó kivételével mindenütt ő tarolt. De Makón is csak egyetlen helybéli van, a nyertesek között találni egy földeákit is egy szegedi mellett - írja a lap.


Jobbik: A választásokig azonnal állítsák le a földek pályáztatását!


A Fidesz-kormány ugyanazt teszi, amit 2002-ben a választások előtti pillanatokban: kiosztja a megmaradt állami vagyont a haverjainak. A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy ezt a tömeges földlenyúlást azonnal fejezze be! - írta csütörtöki közleményében Magyar Zoltán jobbikos parlamenti képviselő.


Mint a honatya fogalmazott, ...miközben telehazudják a sajtót azzal, hogy a helyben élő családi gazdaságokat segítik az állami földekkel, naponta derülnek ki az újabb botrányok.... A képviselő emlékeztetett, hogy több mint 1300 hektár állami földet nyert a hódmezővásárhelyi Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. és érdekeltsége, melynek a legnagyobb tulajdonosa Lázár János nagybátyja. A zrt-nek 2001 és 2012 júliusa között maga Lázár is az igazgatósági tagja volt, sőt Lázár földjeit ma is ez a cég műveli. Így "a Fidesz ócska és átlátszó trükkökkel próbálja meg elkendőzni a földmutyikat, de ma is kiderült, hogy a kormány Fidesz-földekként kezeli az állami földeket" - írta.


"A Jobbik minden hektár jogtalanul kiosztott földet vissza fog szerezni, majd egy nyílt, átlátható pályázati rendszeren keresztül a valóban helyben élő családi gazdaságoknak juttatjuk. A vidék elárulóit pedig el fogjuk számoltatni, legyen az illető akár baloldali, akár fideszes!" - jelentette ki Magyar Zoltán.




Cikk megjelenésének dátuma: 2014. 01. 09.
Cikk forrása

2014. január

© 2013 Kié legyen a föld?