A dupláját fizettethetik Simicskával a földekért

A privatizálandó állami földek új tulajdonosai jelentősen felverhetik a földbérleti díjakat, miután egy szerződéses kitétel lehetőséget ad az árak piacosítására. A mostani, hektáronként 24-25 ezer forintos bérleti díjat 50-60 ezer forintra is növelhetik. A földeladásokat a Simicskáék által bérelt földekkel kezdik.

Kétévente frissíthetik bérleti díjaikat a piaci viszonyoknak megfelelően azok a leendő földtulajdonosok, akik az állami földekből vásárolnak be a közeljövőben – adta hírül a pénteki Világgazdaság.


Mint arról anno beszámoltunk, a földeladást mindjárt azokkal a földekkel kezdi az állam, amelyeket a Simicska Lajoshoz köthető agrárcégek bérelnek hosszú távra. Simicska – akárcsak más földtulajdonosok – évtizedekre elnyerte a földek használati jogát, 2051-ig vannak szerződései. A 2001-ben kötött szerződések ráadásul a piacinál lényegesen alacsonyabb, hektáronként 24-25 ezer forintos bérleti díjat állapítanak meg, miközben a piaci ár 50-60 ezer forint.

A bérleti díj azonban kétévente felülvizsgálható, így bárki is lesz a privatizált Simicska-bérlemények tulajdonosa, nagy valószínűséggel felveri az árakat. Az erre lehetőséget adó szerződéses kitétel nem tartalmaz felső korlátot a díjra.


Simicska Lajos és Nyerges Zsolt a Mezort csoporton keresztül, a Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. révén bérel földeket. Az általuk használt jó minőségű termőföldekre már november közepén megindulhat a licit.







Cikk megjelenésének dátuma: 2015. 11. 06.
Cikk forrása

2015. november

© 2013 Kié legyen a föld?